Original

När ni skickar in era  logotyper så ska de helst vara i vektorgrafik d.v.s de ska ha ändelserna .eps, .ai, eller .pdf och vara skapade i program som Adobe Illustrator eller Corel Draw, när du sedan sparar dina filer så se till att göra all text till textkonturer / outlines (Illustrator) eller kurvor (Corel Draw), om detta inte är gjort bör typsnitt bifogas vid order. Är det dessutom illustrationer, logotyper , bilder och likande se till att dessa är infogade i dokumentet och inte bara länkade. Är det både text och bilder med i originalet får du gärna skicka med bilderna även separat i högupplöst format.

Vektorgrafik

Vektorgrafik är skalbar, vilket innebär att den kan göras hur stor eller hur liten som helst utan att kvaliteten påverkas. 
Om du öppnar din bild i ett bildprogram(t ex microsoft paint, adobe photoshop) och zoomar in så mycket som det går på en kant eller liknande i bilden så kommer denna vara lika skarp som i utzoomat läge om det är vektorgrafik. Blir kanten däremot suddig och du kan se pixlarna (små fyrkantiga punkter som bygger upp rastergrafik, vilket är vektorgrafikens motsvarighet) så är det inte vektorgrafik. 

Bilder

Fotografiska (pixelbaserade) bilder bör ha hög upplösning. Minsta upplösning i skala 1:1 är 100 dpi men högre än så

rekommenderas – gärna 300 dpi för bästa resultat. Tänk på att ladda ned dina bilder från telefonen med kabel då många telefoner minskar storleken på bilden när du skickar den t.ex via mail eller mms.

Färger

Original sparas i CMYK färgläge och inte som RGB vilket är alltför vanligt trots att det är felaktigt i sammanhang som det här. Ange gärna PMS nummer där sådan information finns. Önskar du en speciell färg men vet inte PMS koden så kan du ladda ned en Pantone färgkarta här observera att er skärm och skrivare kan ha andra inställningar än våran kalibrerade utrustning så det ni ser på skärmen skall endast tas som en vägledning.

Ladda ned Pantone färgkarta här

Program

Original gjorda i kontorsprogram så som Word, Power Point, Excel med flera är inte att rekomendera som underlag för trycksaker.  Ej heller pixelbaserade bilder (bitmaps) som jpg, gif eller png skapade i Photoshop eller likande program.

Hjälp med original

Har du inte ett  original som fungerar eller du är osäker så hjälper vi gärna till med både kunskap och att vektorisera ett gammalt original eller gör ett nytt anpassat för produktion av grafiska alster som, skyltar, bildekor, textiltryck, utställningsmaterial och tryck i alla former. Vi kan göra om eran logga så att den blir i rätt format men eftersom det tar tid så tar vi betalt för den tjänsten, se mer information under fliken Vektorisering. Vill ni bara använda er av siffror och bokstäver så är det kostnadsfritt ifall vi har typsnittet, alltså att vi sätter texten åt er med befintliga typsnitt, se mer om våra standard fonter och siffror under fliken Tryck & Brodyr här till höger.

Leverans av Original

Original mottages via e-post, CD, DVD, ftp, usb-minne,  någon filöverföringstjänst så som t.ex www.wetransfer.com , www.filecentral.se , google drive med flera.